10. Uluslararası Öğrenci Buluşması

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ile Ankara Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneğimiz tarafından Hamamönü Meydanında “Rengimiz Türkiye, Hazırız Geleceğe” sloganıyla onuncusunu gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Öğrenci Buluşmasına yoğun ilgi gösterildi. Etkinliğe katılan misafir öğrenciler, hazırladıkları stantlarda kendi ülkelerinin kültürünü, renklerini, dillerini tanıtmak ve Ankaralılar ile tanışmak için 2 gün boyunca etkinliğe gelen misafirlerini ağırladılar.

6 Mayıs Cumartesi günü saat 11’de yapılan açılış ile başlayan programımız iki gün boyunca Misafir Öğrenciler ve Ankaralıların katılımı ile 10 binlerce ziyaretçiyi ağırladı.

IMG_0228

Açılışa Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı ve ESAM (Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) Genel Başkanı Mehmet Recai Kutan, AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, Ankara Vali Yardımcısı Ali Sözen, Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Asım Balcı, Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Gençlik Spor Bakanlığı Daire Başkanı Ahmet Ermiş, TİKA Daire Başkanı Enver Arpa, Ankara İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Yahya Irmak, UDEF Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Şefik, Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hanefi Sinan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, İHH Ankara Başkanı Mustafa Sinan, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bayraktutar, Eğitim Bir Sen Genel Başkan Yardımcıları Latif Selvi ve Ramazan Çakırcı, Anadolu Engelliler Birliği Genel Başkanı Burhan Gümrükçü, Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, büyükelçilik misyon temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ganalı Abdulvahit Ebubakar ve Asma Köprü Yönetim Kurulu Üyesi Ebubekir Uğuz sunumunda gerçekleşen program Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Afganistanlı Abdullah Mazlumyar’ın Kur-an’ı Kerim tilaveti ile başladı.

Açılış konuşmalarında Dernek Başkanımız Hanefi Sinan Türkiye’de öğrenim gören misafir öğrencilerle yıl içerisinde farklı etkinliklerde bir araya geldiklerini ifade etti. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Öğrenci Buluşmalarının bu sürecin final programı olduğunu ve bu kapsamda Hamamönü’nde iki gün boyunca çeşitli etkinliklerin gerçekleştirileceğini kaydetti. Ülkemizde 203 farklı ülkeden 114 bin Misafir Öğrenci eğitim almak için bulunduğunu ifade eden Sinan, “Nihai final programımız 13 Mayıs’ta Sayın Başbakanımızın da katılımıyla İstanbul’da olacak. Bu programın temel amacı ülkemizde okuyan, ‘misafir öğrenci’ diye tanımladığımız uluslararası öğrencilerimizin bir araya gelmesi, tanışması ve birbirlerine kendi kültürlerini, yaşam biçimlerini aktarması. Bu süreçte de halkımızla aralarında daha sıcak bir diyalog kurulmasını hedefledik.” diye konuştu. Ümmet coğrafyasının 45 farklı ülkesinden yaklaşık bin öğrencinin Hamamönü’nde ülkelerinin kültürlerini, yerel kıyafet ve yiyeceklerini tanıtacağını söyledi.

18238910_794253577393418_5836631223791409494_o

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu UDEF adına açılış konuşması yapan Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Şefik ise temelleri SADER ile başlayan ve 2004 yılında ayrı bir alanı olarak çalışma başlattıkları Misafir Öğrenci çalışmasının şu an ülkemizin 71 farklı ilinde 56 dernek ve temsilcilikler ile temel gayesi misafir öğrenciler olan ve mezun öğrenciler, uluslararası öğrenci çalışması yapan farklı ülke kuruluşları ile yapılan organizasyonlar ile bu alanda faaliyet yürüten güçlü bir sivil yapıya dönüştüğünü ifade etti.

Protokol konuşmaları ile devam eden açılışta Memur-Sen adına bir konuşma yapan Mehmet Bayraktutar; Türkiye’nin ümmetin dertleriyle dertlenen bir ülke konumunda olduğunu belirten Bayraktutar, “bu bağlamda ulusalcı bir bakışla değil, ümmetin bir parçası olarak rengimiz Türkiye diyoruz. Zira kardeşlik sınır tanımaz, tanıyamaz. Allah bizi kardeş kıldıktan sonra hangi güç bizi ayırabilir? Hasan El Benna’nın ifade ettiği üzere; ‘Müslüman’ın sınırlarını suni sınırlar belirlemez, iman ve inancı belirler.’ Bundan dolayı bizim sınırlarımız nerede bir mümin varsa oraya kadar uzar. Nerede bir mazlum, mağdur, ezilmiş, zayıf bırakılmış varsa orada Müslümanlar vardır. Dolayısıyla Memur-Sen vardır. 15 Temmuz’da bu millet sadece kendisi için meydanlara çıkmadı aynı zamanda mazlum ümmetin kazanımlarını korumak için meydanlardaydı. O nedenle 15 Temmuz gecesi Türkiye ile birlikte ümmet de elleri semaya açılmış vaziyette sabahladı” ifadelerini kullandı.

AK Parti Erzurum Milletvekili Orhan Deligöz, “UDEF ve Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneğinin çalışmalarını yakinen takip ediyorum. Ülkemizde önemli bir boşluğu dolduruyorlar, Allah kendilerinden razı olsun. Uluslararası öğrenci hareketliliği bizim İslam coğrafyasına önemli bir bağlantımız” olduğunu ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, gençlere seslenerek, “Gençler, mutlaka biz teknikte dünyada en ileri ülke olmak zorundayız. Mutlaka sosyal siyasette de en üstün olmak zorundayız. Hepinizin elinde telefonlar var. Niye o telefonların ismi iphone değil de ‘ömer’ veya ‘osman’ olmasın? Bu beni çok rahatsız ediyor. Maalesef biz 200 yıldır hiçbir şey üretemiyoruz. Bilgi üretemiyoruz, teknik üretimimiz yok. Diğer hiçbir konuda üretimimiz yok. Batı, emperyalist topluluklar üretiyor, biz de onların ürettikleriyle kendimizi oyalayıp gidiyoruz.” Artık hedefin koyulması gerektiğini dile getiren Kıyıklık, “Biz çok rahat yeniden dünyada bilgide en üstün topluluk olabiliriz. Yeniden dünyada maddi zenginlikte, üretimde çok üstün bir topluluk olabiliriz. Zaten ahlak ve edepte, demokraside bizden daha üstün bir topluluk yok, Müslümanlardan daha üstün bir topluluk yok.” değerlendirmesinde bulundu.Kıyıklık, Müslümanların artık birbirini kucaklamak zorunda olduğunu vurguladı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Kıyıklık da, eğitim için gelen gençlerin sık sık bir araya gelmesi gerektiğini belirtti. Kıyıklık, İslam aleminin dünyada layık olduğu yere mutlaka gelmesi gerektiğini aktaran Kıyıklık, “Şu anda maalesef yeryüzünde Müslümanlar hemen hemen hiç sayılmıyorlar. Hiçbir etkimiz yok maalesef. 1 milyar 750 milyon Müslüman yaşıyor dünyada, acı değil mi? 1 milyar 750 milyon insanın 56 ülkedeki ihracatı 65 milyonluk maalesef Almanya kadar yok.” dedi. Almanya’nın yıllık ihracatının 1,5 trilyon dolar düzeyinde olduğunu anımsatan Kıyıklık, İslam ülkelerinin tamamının bu kadar olmadığına dikkati çekti. Salondakilere seslenen Kıyıklık, gençlerin, ülkelerine döndüğünde kendilerine ilim, siyaset bakımından en üst noktaları hedef koyması gerektiğini belirtti.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve ESAM (Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi) Genel Başkanı Mehmet Recai Kutan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Müslüman ülkelerden eğitim için Türkiye’ye gelen gençlerle bu etkinliğin gerçekleştirilmesinden mutluluk duyduğunu dile getirdi. Kutan, bir toplumun gücünün tankta, topta olmadığına işaret ederek, esas gücün iyi yetişmiş, imanlı, İslam ümmeti şuurundaki gençlerde olduğunu ifade etti. Müslümanların tarihte yaşadığı kriz ve sıkıntılara değinerek, geçmiş tarihin 250-300 yıllık döneminin Batılıların hegemonyası altında olduğunu anlatan Kutan, şunları kaydetti: “Ben 1930 doğumluyum. 21 yaşına kadar büyük camilerimizde Ezan-ı Muhammedi sesi duymadım. Başka bir tahribatı saymaya gerek yok. İnancımın gereği ezanı ilk defa 1951 yılında İstanbul’da duydum. Yasaktı, üzülerek ifade ediyorum. Şimdi gençlerimiz elbette eğitim yapacaklar, inşallah mesleklerinde en iyi olacaklar, bu yeterli değil. Buraya gelen ve Türkiye’den dışarıya giden gençlerimiz şunu temin etmek mecburiyetindedirler, ümmet şuurunu geliştirmek.” Müslümanların tek ümmet ve millet olduğunu vurgulayan Kutan, yapılan etkinlik ve programların bu anlayışa katkı sağladığını söyledi.

Ankara etkinliği iki gün boyunca devam eden programımız yoğun halk ve misafir öğrenci katılımı ile pazar akşamına kadar devam etti. Program süresince farklı sahne etkinlikleri gerçekleştirildi, karşılıklı kültür aktarımı ile son buldu.